Az utóbbi években, számos testvér megkérdezte tőlem a következő kérdést: Miért kell tanulni teológiát?

Adok tíz okot, amiért kellene teológiát tanulnod.

1.- Tanulunk a múltbeli jó dolgok felől

Amikor tanulmányozzuk a múltat, megértjük azt az időt, amiben élünk. Nem mi vagyunk az első keresztyén generáció. Az Isten Szentlelke, felhasznált sok más testvért is arra, hogy építse az Ő gyülekezetét. Jól tesszük, ha megtanuljuk mindazokat a jó dolgokat, amelyeket hátrahagytak nekünk. Az ők tanításaik és írásaik mai napig építik és erősítik az Úr népét.

2.- Tanulunk a múltbeli rossz dolgok felől

Miközben tanulunk a múltbeli jó dolgok felől, tanulunk a rosszak felől is. Számos teológiai hibák és téves doktrínák, amelyek manapság hallhatóak, nem újak. Például, ez a jelenkori hullám, amit “Egyedül Jézus”-nak hívnak, azt tanítja, hogy az Atya az a Fiú és a Fiú az a Szentlélek, azaz, nincs három különböző személy a Szentháromságban, hanem csak egy. Ez a jelenkori hullám a múltban úgy volt ismerve, mint a modalizmus, amely az ő idejében el volt ítélve az egyházatyák által. Így tehát a múlt segít nekünk, felismerni és elkülöníteni mai napi doktrinális veszélyeket.

3.- Megtanuljuk használni az elménket

Néha elfeledjük, hogy az Úr arra hív bennünket, hogy dicsőítsük Őt teljes elménkből. A teológia tanulmányozása, segít minket arra, hogy megdolgozzuk, megerősítsük, felelevenítsük, az agyi izmainkat. Egyszerűen számba kell vennünk azt, hogy a tanulmányozás és a keresztyén alázatosság együtt kell, hogy járjanak. Isten nem akarja azt, hogy mindent tudók legyünk, szeretet nélkül, a Krisztus nyája fele (az ilyenfajta kísértés kimondottan erős az olyan fiataloknak, mint én).

4.- Megtanuljuk megkülönböztetni a fontos és alapvető dolgokat a másodlagos dolgoktól

Amikor tanulmányozzuk a teológiát, vannak egyes igazságok, amelyek kétségbevonhatatlanok, melyeket minden áron meg kell védenünk, mint például: a Szentírás tekintélye, a Szentháromság, Isten Fiának a kettős természete, az egyedül hit által való megigazulás Krisztusban, az örök élet az üdvözültek számára és az örök kárhozat a bűnösök számára.

De ezeken kívül rengeteg olyan dolog van még, amelyek másodlagosak, azaz nem üdvösség kérdése. Gondolok itt az eszkatológiára. Egy testvér lehet amillenialista, a másik posztmillenialista és a másik pedig premillenialista. Leszámítva az ők másodlagos különbségeiket, ezek a testvérek egyek lehetnek Krisztus evangéliumában. Egyéb vitatott témák, amelyek nem kellene választófalak legyenek a testvérek között: kálvinizmus / arminianizmus, a felnőtt / gyermek keresztség, a bemerítés formája, a gyülekezet vezetése, hányszor kell úrvacsorát venni, etc.

5.- Megtanulunk jobban dicsőíteni és imádni

Mennyivel többet tanulunk Isten hatalmas munkáiról és az Ő igazságáról, a mi szívünk annál jobban fog megtelni örömmel és dicsőítéssel. Amikor olvasunk egy rendszeres teológia könyvet, a legjobb dolog, amit tehetünk az megállni, felemelni a kezeinket és áldani az Urat mindazért, amit olvasunk és tanulunk. Ez az intellektuális gazdagság, arra kell indítson bennünket, hogy minden alkalommal jobban és mélyebben tudjuk Istent dicsőíteni és imádni.

6.- Megtanulunk jobban prédikálni

A tanulmányozás, arra is segít bennünket, hogy amikor eljön a prédikálás órája, a mi gondolatainkat jobban tudjuk rendszerezni. Ily módon, hasznosabbak, alkalmasabbak vagyunk a helyi gyülekezet számára, és így a gyülekezet növekedni fog az Isten igazságának a megismerésében. Ha nincs egy tiszta és világos doktrinális vonal prédikálva a szószékről, a gyülekezet össze lesz zavarodva és nem fogja tudni megkülönböztetni az különböző veszélyes hullámokat.

7.- Megtanuljuk megvédeni a mi hitünket

A teológia hasznos a mi hitünk megvédésére is. Amikor megnézzük és tanulunk azoktól az istenfélő személyektől, akik megvédtek a hitüket az ők generációjukban, mi is hitvédőkké vállunk. Hála ennek a tanulmányozásnak, tudni fogjuk, hogyan cáfolhatjuk meg azokat a hibás nézőpontokat, amelyek teljesen ellentétben vannak Krisztus evangéliumával.

8.- Megismerünk új hősöket

Nagyon szeretem a teológiát, mert általa felfedeztem számos olyan hőst, akiket előtte nem ismertem. Jelenleg a három kedvenc hősöm, mind angol (természetesen, mivel ír vagyok), éspedig, Charles Spurgeon, J.C. Ryle és Martyn Lloyd-Jones. Élvezem olvasni ezeknek az embereknek az írásaikat, azon kívül, hogy a tanításaik mind egészségesek és biblikusak, mind a hárman lelkipásztorok voltak, akik nagyon jól tudták, hogyan alkalmazzák a hatalmas bibliai igazságokat, amelyeket hirdettek a gyülekezet számára. Nincs semmi kifogásom az akadémiai teológusok ellen; viszont az én hőseim lelkipásztor teológusok.

9.- Megtanulunk alázatosnak lenni

Hála az Úrnak, a történelem során majdnem az összes gyülekezeti nagy gondolkodók, egy alázatos módon használták az adottságaikat arra, hogy építsék az ők helyi gyülekezetüket. Ha a tanulmányozás arra szolgál, hogy növelje a mi egónkat, akkor valami nincs rendben. Azért tanulmányozunk, hogy ez által másokat építhessünk és megvédjük az Isten népét a farkasoktól. Legyünk hát alázatosak és hasznosak a gyülekezet számára!

10.- Megtanulunk elcsodálkozni

Végül, tanulmányoznunk kell a teológiát, mert tátott szájjal fogunk maradni. Platón azt mondta, hogy a filozófia az elcsodálkozással születik. Ugyan ezt mondanám én is a teológiával kapcsolatban. Egy olyan tantárgy, amely újra és újra lélegzet nélkül hagy bennünket. Ismételten elcsodálkozunk, azokon az igazságokon, amelyek Istenről szólnak, az Ő voltáról és az Ő csodálatos munkáiról.

Konklúzió

Így tehát, mire vársz? Irány a könyvtár!

(Szerző: Will Graham© | Fordította: KMF)