Itt van nyolc ok, amiért ne házasodj meg egy hitetlennel.

Kérdés: Megházasodhat-e egy hívő, egy hitetlennel?
Válasz: Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem!

Első ok: Nem dicsőíti Istent.

Mi az élet legnagyobb célja, ha nem Istent dicsőíteni és élvezni Őt mindörökre? Az 1 Korintus 10:31-ben az áll, hogy: “Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek”. Hozzáadhatjuk a listához azt, hogy: “Azért akár házasodtok, mindent az Isten dicsőségére míveljetek”. Isten világosan előírta az Ő áldott Igéjében, hogy az Ő fiai, az Ő leányaival házasodjon meg és fordítva. Megházasodni egy hitetlennel, nem dicsőíti Istent.

Második ok: Nem tiszteli Krisztust.

Miért halt meg Krisztus? Miért adta oda Önmagát miérettünk? Titus 2:14 megmagyarázza azt, hogy mindent ami tett azért tette: “hogy megváltson minket minden hamisságtól, és tisztítson önmagának kiváltképpen való népet, jó cselekedetekre igyekezőt”. Meghalunk Krisztussal. Most egy új életnek az erejében járunk. Hálát adva az Ő csodás megváltói munkájáért, követjük az Urat örvendezve és szabadon. Ezért hát, ne legyünk az emberek szolgái (1 Kor. 7:23).

Krisztus a mi urunk. Egyedül Ő méltó a mi engedelmességünkre. Ne kövessünk el bűnt a mi Megváltónk ellen aki megváltott minket magának. Hogyan tudnánk megházasodni egy olyasvalakivel, akinek az élete nem összpontosul a mi legbecsesebb kincsünkre, az Úr Jézusra? Egy hitetlennel megházasodni, nem tiszteli Krisztust.

Harmadik ok: Megsérti a Szentlelket.

Az Isten Lelke, szent, szent, szent. Az Ő Új Szövetségi feladata az, hogy megszenteljen és Krisztushoz hasonlóvá tegyen minket mindenben. A Szentlélek, nem akarja, hogy hitetlenekkel házasodjunk meg. Így érvel a 2 Kor. 6:16: “Vagy mi egyezése Isten templomának bálványokkal? Mert ti az élő Istennek temploma vagytok”. Amikor megházasodunk, akkor egy test leszünk a mi házastársunkkal, úgyhogy szükséges, hogy egy Istenben hívővel házasodjunk meg. Ne hiúsítsuk meg a Szentlélek célját a mi életünkben! Megházasodni egy hitetlennel, megsérti az isteni Szentlelket.

Negyedik ok: Megszegi Isten Igéjét.

A Szentírás világosan kimondja, hogy egy hívő nem házasodhat meg egy hitetlennel. Az 1 Kor. 7:39, felfedi azt, hogy egy hívő azzal házasodhat meg akivel akar, egyetlen feltétellel: “csakhogy az Úrban”. A fiatal hívők, csakis egy Krisztus követővel házasodhatnak meg. A Biblia nincs a házasság ellenére; viszont ellene van a vegyes házasságoknak egy hívő és egy hitetlen között. Megházasodni egy hitetlennel, megszegi az Isten Igéjét.

Ötödik ok: Egyenlőtlen iga.

Pál az egyenlőtlen iga hasonlatosságát használja arra, hogy megvédje azt a gondolatot, miszerint egy keresztyén nem kellene társuljon, közösséget vállaljon az igazságtalansággal. Utalva az V Móz. 22:10-re, azt mondja a 2 Kor. 6:14-ben: “Ne legyetek hitetlenekkel felemás igában; mert mi szövetsége van igazságnak és hamisságnak? vagy mi közössége a világosságnak a sötétséggel?” John MacArthur a következő magyarázatot adja erre: “Ezzel a hasonlattal, Pál azt tanította, hogy nem helyes csatlakozni olyan közös lelki kezdeményezésekhez, azokkal akik nem egyforma természettel rendelkeznek (hitetlenek).

Lehetetlen, hogy egy ilyen helyzetben mindent amit tesznek, az Úr dicsőségére tegyék”. A házasság a legszorosabb, a legintimebb lelki kapcsolat ami létezik. Megházasodni egy hitetlennel, egy egyenlőtlen iga.

Hatodik ok: Egoizmus.

Ha egy hívő személy, ragaszkodik ahhoz, hogy megházasodjon az ő hívő barát/barátnőjével, fel kell tenni neki a következő kérdést: “Miért akarsz megházasodni vele, ha tudod, hogy ezzel nem dicsőíted Istent, nem tiszteled Krisztust, megsérted a Szentlelket, megszeged az Igét és egy egyenlőtlen igából áll?” Az esetek többségében ezt a választ fogod kapni: “De te nem érted. Tudom, hogy még nem az Úrtól van, de ő egy csodálatos személy. Majdnem keresztyén. Néha eljön velem a gyülekezetbe és olyan különlegesnek érzem magam miatta. Kedves dolgokat mond nekem. Úgy szeret engem, ahogy vagyok. Megértő. Nagyon jól egyezünk”.

Ez tiszta egoizmus. Az ilyenfajta keresztyén ahelyett, hogy az Urat tenné az első helyre, inkább azt választja, hogy hallgasson az ő személyes és szubjektív érzelmeire. Egyrészt ott van az Isten változhatatlan akarata, másrészt ott van a hívő érzelgős akarata. És mégis az érzelmek döntenek. Milyen tragédia! Újból mondom, milyen tragédia! Megházasodni egy hitetlennel, az egy érzelgős egoizmus.

Hetedik ok: Megfojtja a te gyermekeid lelki életét.

Az esküvő után jönnek a gyermekek. Milyen istenfélő példát fog mutatni egy hitetlen anya vagy apa? Hogyan tudja egy hitetlen megtanítani az ő gyermekeinek a nagy lelki igazságokat? Nem tudja. Avagy a hitetlen fél meg fogja tanulni a hívő féltől a Biblia olvasás gyönyörűségeit, az Úrral való közösséget Krisztus által imádságban vagy a heti közösséggyakorlás szükségességét más hívő testvérekkel? Kétlem! Nem akarnád, hogy a te gyermekeid inkább lássák és hallják az ő szüleiket az Úr gyönyörűségeit énekelni az otthonukban? Megházasodni egy hitetlennel megfojtja a te gyermekeid lelki életét.

Nyolcadik ok: Lelki depresszióhoz vezet.

Nem szeretek egoista okokkal érvelni arra, hogy engedelmeskedjünk Istennek. Viszont azért hozom elő ezt a nyolcadik okot, mert az elmúlt évek során rengetegszer láttam ezt megtörténni. Meg szeretném óvni az olvasóimat attól, hogy ugyanebbe a csapdába essenek. Ott van egy fiatal hívő leány, aki nagyon izgatott, mert meg fog házasodni az ő hitetlen barátjával. És mi történik?

Eltelik egy év, két év, a fiút egyáltalán nem érdekli az Úr dolgai (habár, erre már rá kellet volna jöjjön sokkal azelőtt, hogy elkezdett volna kimenni vele).

Ezután, mindig bekövetkezik egyik helyzet a kettő közül: vagy a nő egy lelki elhidegülés után végleg elmegy a gyülekezetből vagy egyszerűen továbbra is jár a gyülekezetbe egy depressziós állapotban, imatámogatást kérve az ő férje megtérésére. Elkeseredve, szomorúan és leverten jár, közben Istent hibáztatva, “Uram miért nem munkálkodsz az én férjemben?” Lehet, hogy köze van talán ahhoz, amit Isten mondott nekünk, hogy ne házasodjunk meg hitetlenekkel. Megházasodni egy hitetlennel lelki depresszióhoz vezet.

Konklúzió

Kérdés: Megházasodhat-e egy hívő, egy nem hívővel?
Válasz: Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem!

(Szerző: Will Graham© | Fordította: KMF)